7 Temmuz 2013

5000 yıllık Tavla Tarihi


Oncelikle merhaba.Arkadaslar bu paylasimda sizlere tavlanin tarihcesi hakkinda birseyler paylasmak istedim.Ben bu hikayeyi birkac ay once 'Kendi kutup yildizini bul' adli bir kitaptan okumustum.Ve cok hosuma gitmisti.Yillardir esimizle dostumuzla bir araya geldigimizde oynadigimiz tavla.Aslinda hukumdarlarin birbirlerine hediyesiymis.Artik sizleri hikayeyle basbasa birakayim.Hayatta sansinda sizlere buyuk yardimi olacagini asla unutmayin.

1400 yıl önce İran şahı Nevşiyan'ın veziri Büzur Mehir tarafından 10 günde icat edilmiştir. Zaman kavaramından alınan ilhamla tasarlandığı söylenen bir oyundur.

Tavlanın içindeki karşılıklı 6'şar hane 12 ayı temsil eder.15 açık ve 15 koyu renkli pul, Ayın 15 gece ve 15 gündüzünü simgeler. Karşılıklı 12'şer hane günün 24 saatidir.
Tavlada, 4500 civarında hamle ihtimali bulunduğundan oyunda ustalaşmak önemlidir. Ancak zar'ın şansı simgelemesinden dolayı şans faktörü de kendisini hissettirmektedir.
"Modern tavla" ile kast edilen tabir; zar tutmayı engellemek için fincanla atılan tavla oyunu anlamına gelmesidir. Klasik oyunla arasında hiç bir kural farkı yoktur.
Eski zamanlarda Hint İmparatoru, satranç oyununu Pers İmparatoruna, yanında bir mektup ile hediye olarak göndermiş. Ve aşağıdaki mesajı geçmiştir;
Kim daha çok düşünüyor,
Kim daha iyi biliyor,
Kim daha ileriyi görüyor ise
O kazanır.
İşte hayat budur...
Pers İmparatoru veziri Büzür Merih e bu mesajı göstermiş ve ondan oyunu analiz etmesini ve kendisinin de bu hediyeye karşılık olarak Hint İmparatoruna hediye edilmek üzere başka bir oyun icat etmesini istemiş. Vezir uzun bir analiz döneminin ardından nihayet çalışmalarına başlayarak 10 günde "Tavla" yı icat edip imparatora takdim etmiş. Hint İmparatoruna tavla oyunuyla birlikte gönderilmek üzere aşağıdaki mesaj yazılmıştır;
Cevap notu;
Evet, Kim daha çok düşünüyor,
Kim daha iyi biliyor,
Kim daha ileriyi görüyor ise
O kazanır.
AMA BİRAZ DA ŞANSTIR.
İşte hayat budur... 

0 yorum :

Sayfalar arasında geçiş yapmak için klavyeden yön tuşlarını (⇦ ⇨) kullanabilirsiniz.